Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone steki z tuńczyka skropić sokiem z cytryny, posolić, a następnie usmażyć na patelni grillowej (ok. 2 minut z każdej strony). Prawidłowo usmażony tuńczyk powinien być różowy w środku.
Szparagi obrać i ugotować w delikatnie osolonej wodzie z dodatkiem cukru, pamiętając że białe gotujemy ok. 15 min., natomiast zielone ok. 10 min. Po ugotowaniu szparagi zahartować w wodzie z lodem i plastrami cytryny. Suszone pomidory pokroić w paseczki, czosnek w plastry, natomiast zioła posiekać. Na oliwie z oliwek lekko podsmażyć suszone pomidory i czosnek, a następnie dodać pozostałe składniki sosu i doprawić do smaku.
Cukinię i bakłażana umyć i pokroić w plastry grubości ok. 0,5 cm. Paprykę piec 10 minut w temperaturze 180ºC, po czym obrać ze skóry. Warzywa zamarynować w ziołach i oliwie, a następnie grillować. Soczystego i aromatycznego tuńczyka ułożyć na szparagach, skropić przygotowanym sosem z suszonych pomidorów, posypać orzeszkami piniowymi. Podawać z grillowanymi warzywami.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Allice

    Wspaniały przepis na stek z tuńczyka i ten sosik... cudo!
  • 4
    original
    Opublikowano

    rakow2

    wspaniałe
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    słabe
  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Tuńczyk to bardzo smakowita ryba - szkoda że tak mało dostępny ( przy najmiej tak jest w SZczecinie )
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Mariolka1

    bardzo dobre
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    aż dziwne że obyło się bez czekolady
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    wykwintne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    rewelacja
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa/kalapurtka

    wykwintne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa/kalapurtka

    wykwintne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Smerfetka250

    Pyszne musi być ale kupę roboty Może mi ktoś prześle zrobionego?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !