Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec dro?d?owy

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 80 dag
margaryna 30 dag
jajko 2
drożdże 10 dag
sól
mleko
cukier puder 8 dag
żółtko jajek 6
cukier 20 dag
masa
mak 40 dag
żółtko jajek 3
białko 5
cukier 1 szklanka
masło 3 lyzki
bakalie
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec dro?d?owy

CIASTO:
Ciasto drozdzowe na makowiec robimy przez dwa dni. Pierwszego dnia mieszamy ze soba dokladnie drozdze, margaryne, jajka, cukier puder, make, sol, mleko. Skladniki te dajemy do garnka, a garnek dobrze przykrywamy, najlepiej czyms ciezkim. Drugiego dnia 20 dag cukru 6 zoltek ucieramy razem. To dodajemy do ciasta, a pozniej dodajemy 20 dag margaryny i dobrze wyrabiamy. Ciasto ponownie odkladamy, zeby wyroslo.
MASA:
Mak zalewamy goraca woda i odstawiamy. Wymoczony mak mielimy trzy razy. Do tego dodajemy ubite bialka z cukrem, cukier wanilinowy, zoltka, maslo, bakalie oraz aromat migdalowy. Z ciasta formujemy prostokaty, a nastepnie nakladamy na nie mase makowa i rolujemy. Makowiec pieczemy przez okolo 40 minut w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 28.01.2012 19:01
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak