Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
biała kapusta 200 g
boczek 200 g
mięso wieprzowe, np. łopatki bez kości 200 g
mięso wołowe 200 g
kiełbasa 200 g
suszone śliwki 50 g
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
lej do smażenia 5 łyżeczek
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
grzyby suszone 50 g
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 2 łyżki
wino czerwone wytrawne 1/2 szklanki
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt
cebula 100 w kostkę
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Sposób przygotowania:
Suszone grzyby wypłukać, namoczyć w wodzie i ugotować. Następnie wyjąć z wody, ostudzić i pokroić w paseczki.
Kapustę poszatkować, pokroić i przełożyć do garnka. Dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz majeranek i dusić pod przykryciem. Mięso, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, wraz z cebulą obsmażyć na oleju i dodać do kapusty. Suszone śliwki pokroić w paseczki i dodać do gotującego się bigosu. Następnie dodać grzyby (można również dolać odrobinę wywaru pozostałego z ich gotowania), całość doprawić do smaku słodką papryką, majerankiem, przyprawą do bigosu oraz koncentratem pomidorowym. Gotujący się na małym ogniu bigos podlewać czerwonym wytrawnym winem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eklerek 23.06.2011 23:55
rewelacja
eklerek 14.06.2011 23:53
pyszności
Bart 11.06.2011 23:56
bardzo lubię
eklerek 11.06.2011 23:54
uwielbiam
Magdalena80 10.05.2011 23:32
rewelacyjny- godny polecenia
iga2 10.05.2011 23:27
jak zawsze smaczny :)
agnieszka214 21.04.2011 09:42
pyszny uwielbiam
ronald88 14.04.2011 14:13
super
agogo2 26.03.2011 17:43
dobre
Magda60 26.03.2011 17:28
super
kotlet 18.03.2011 23:57
bardzo lubię
Jaheira11 18.03.2011 23:54
pyszności
szajba2 27.02.2011 14:40
konkretne, tradycyjne danie
Tomasz17 19.02.2011 11:02
pychotka
Daria14 11.02.2011 22:51
pychotka
Mariolka1 10.02.2011 20:50
dobry jak zawsze
Mariolka1 06.02.2011 16:16
bigos jest najlepszy
Myszka75 15.01.2011 16:26
Bardzo lubię bigos, ale jeszcze nigdy nie wyszedł mi dwa razy taki sam, ciekawa jestem czy komuś to się udaje?
Barbara/zuza22_85 15.01.2011 16:20
pycha
daria899 14.01.2011 14:32
spróbuje
Kopiko1983 11.01.2011 14:58
Uwielbiam dania z kapustą!
gottrina 07.01.2011 19:02
uwielbiam bigos
angelusia111 06.12.2010 10:19
Pomysł na pyszne danie:)
Henryka2 03.12.2010 20:38
dobry przepis!
Monika192 03.12.2010 13:07
uwielbiam bigos mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak