Sposób przygotowania

Nadzienie makowe: mak namoczy? i przekr?ci? przez maszynke 2 razy, doda? 25 dag cukru, 10 dag mas?a 2 bia?ka i skórk? pomara?czow?. Ciasto: wymiesza? szklank? m?ki wrz?cym mlekiem, zostawiaj?c troch? mleka z którego zrobi? rozczyn dro?d?y. Rozgnie?? grudki i doda? wyro?ni?te dro?d?e. Wymiesza? i doda? reszt? m?ki i ciep?ego mleka - pozostawi? na 30 min. W yym czasie ubi? na parze zó?tka, wla? je do rozczynu i wymiesza?. Znów odstawi? na 30 min. Nast?pnie doda? cukier, roztopione mas?o, cukier wanilinowy. Wyrobic ciasto a? b?dzie odstawa?o od r?ki. Podzieli? na 2 lub 3 cz??ci (w zale?no?ci od wielko?ci blachy).Ka?d? cz??? rozwa?kowa? i posmarowa? rozbitym bia?kiem. W?o?y? przygotowany mak. Odstawi? do wyro?ni?cia. Piec w temp. 180 stopni.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !