Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jab?kami pod bezow? ko?derk?

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

m?ka 3 szkl
mas?o 20 dag
smalec 3 ?y?ki
cukier puder 1/3 szkl
jajko 6 szt
otarta skórka z cytryny 1 ?y?eczka
cukier kryszta 1 szkl
proszek do pieczenia 1,5 ?yzeczki
kakao 2 ?y?ki
kisiel 1 szt
cynamon 1 ?y?eczka
jab?ka 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jab?kami pod bezow? ko?derk?

M?k? wymiesza? z proszkiem do pieczenia, posieka? z mas?em, doda? smalec, ?ó?tka, otart? skórk? z cytryny, cukier puder i zagnie?? ciasto. Podzieli? na 3 cz??ci, jedn? cz??? rozwa?kowa? i w?o?y? do formy, drug? cz??? w?o?y? do zamra?arki, do trzeciej doda? kakao, zagnie??. Na ciasto w brytfannie u?o?y? obrane i pokrojone na kawa?ki jab?ka, posypa? cynamonem. Ciemne ciasto rozwa?kowa? i pokroi? w kostk?, posypa? po jab?kach. Z bia?ek i cukru ubi? bardzo sztywn? pian?, delikatnie wymiesza? z kisielem, wy?o?y? na ciasto. Zamro?ony kawa?ek ciasta zetrze? na tarce o du?ych otworach, posypa? wierzch ciasta. Wstawi? do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni oko?o 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 16.07.2012 09:12
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak