Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik pieczony w winie i klasycznej marynacie prymat z musztardą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka królicze 4 szt
musztarda dijon 2 łyżki
śmietana 36% 150 ml
Marynata do mięs klasyczna Prymat 1 szt
cebula 1 szt
marchew 1 szt
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
tymianek 4-5 (świeży)

Przepis i sposób przygotowania na: Królik pieczony w winie i klasycznej marynacie prymat z musztardą

Sposób przygotowania:
Mięso królika umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć marynatą klasyczną Prymat, solą i pieprzem, a następnie posmarować musztardą. Udka przełożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć gałązkami świeżego tymianku i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Piec do miękkości przez około godzinę, często podlewając białym winem. Kiedy mięso będzie miękkie, przykryć je folią aluminiową i odstawić na kilka minut.
Cebulę i marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle i zalać powstałym podczas pieczenia sosem. Gdy marchew będzie miękka, sos zabielić śmietaną i gotować przez chwilę. Upieczone udka przełożyć na talerz, polać przygotowanym sosem i udekorować gałązkami świeżego tymianku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

szajba2 26.02.2011 14:28
dobrze że bez czekolady
Barbara55 30.10.2010 16:17
super
rakow2
rakow2 28.10.2010 15:19
udka królicze - nieźle

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak