Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bu?eczki z dzemem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dkg
drożdże 5 dkg
mleko 1 szklanka
cukier puder 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1
jajko 2 sztuki
dżem śliwkowy 150 g
cynamon do smaku
mas?o 1 lyzka

Przepis i sposób przygotowania na: bu?eczki z dzemem

Drozdze mieszam z lyzka cukru, lyzka maki i szklanka cieplego mleka. Odstawiam zaczyn w cieple miejsce. Miksuje jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaja drozdze,stopione, schlodzone maslo, delikatnie mieszam i wsypuje make. Wyrabiam ciasto. Odstawiam w cieple miejsce i przykrywam sciereczka.Podsypuje stolnice maka, odrywam kawalki ciasta, robie owalne placuszki, nakladam dzem sliwkowy i posypuje cynamonem. Zwijam w rulonik, spajam ze sob? brzegi tak, aby uformowala mi sie zgrabna drozdzówka. Ukladam na blasze, daj?c im jeszcze czas na wyrosniecie. Pieke w 190C ok. 25-30min.
Najlepsze sa oczywiscie z mlekiem ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 06.11.2012 07:55
smaczne
Seba 20.10.2012 12:17
smaczne
Piotr-21 16.10.2012 22:55
smaczne
Kas2 12.08.2012 22:21
mniam! pyszne bułeczki
BeataJ 01.02.2012 13:13
wspaniałe śniadanko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak