Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier drobny 1,5 szkl
m?ka krupczatka 1 szkl
m?ka wroc?awska 1,5 szkl
olej 1 szkl
proszek do pieczenia 2 ?y?ki
woda gazowana 1 szkl
kakao 3 ?y?ki

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra

Bia?ka ubi? z cukrem, a? powstanie bia?a puszysta masa.
Doda? po jednym ?ó?tku, wymiesza? rózg?.
Nast?pnie dodawa? na przemian ( po troch?) przesianej razem m?ki z dodatkiem proszku do pieczenia, oleju i wody gazowanej.

Pó?niej ciasto podzieli? na dwie cz??ci. Do I doda? kakao, do drugiej 2 ?y?ki m?ki.
Je?eli s? za g?ste mo?na doda? odrobin? jogurtu/ ma?lanki lub kefiru- ciasto musi by? lej?ce.

Wylewa? na form? po dwie ?y?ki z ka?dej cz??ci, zaczynaj?c od ?rodka formy.

Piec ok godziny w temp 175 st. C

Ciasto ?atwe- dobre dla pocz?tkuj?cych ( np. dla mnie :P )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorrota 21.02.2014 12:42
świetne ciasto. Muszę wypróbować ten przepis - z mojego nigdy nie wychodziło
Łucja 08.03.2013 22:34
ależ piękna ta zebra wyszła :)
Barbara35 02.04.2012 10:39
Uwielbiam takie ciasta :)
jasiek 27.03.2012 23:54
lubię
sara1 21.03.2012 10:36
smaczne i łatwe ciasto
Iwusia 19.03.2012 23:23
wyszła pięknie
Andzia1977
Andzia1977 30.01.2012 13:32
PYSZOTA
Ewa6274879 24.01.2012 22:11
pyszne ciacho!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak