Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek z polędwicy wołowej z gęsią wątróbką podany z sosem z zielonego pieprzu i czekolady

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa 800 g
cebua 100 g
czekolada 100 g
sos demi glace 200 g
sól 1 szczypta
Czosnek suszony Prymat 1 szczypta
rozmarynu 50 g
oliwa 100 ml
koniak 50 ml
gnocchi włoskie 200 g
rukola 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Stek z polędwicy wołowej z gęsią wątróbką podany z sosem z zielonego pieprzu i czekolady

Sposób przygotowania:
1. Polędwicę wołową oczyszczamy z błon, ze środkowej części wycinamy steki o wadze ok. 160 g. Mięso marynujemy ok. 6-8 godzin w oliwie, czosnku, rozmarynie i pieprzu. Po zamarynowaniu polędwicę grillujemy do uzyskania preferowanego stopnia wysmażenia (najlepiej medium). Pod koniec grillowania mięso należy delikatnie posolić z obu stron.

2. Sos: pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na maśle, a następnie dodajemy zielony pieprz i koniak. Gdy alkohol odparuje dodajemy demi glace oraz czekoladę. Sos doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

3. Wątróbkę gęsią krótko smażymy z obu stron na grillu, podajemy zaraz po przygotowaniu.

4. Na talerze wylewamy sos czekoladowo-pieprzowy, a na nim układamy steki. Na polędwicy umieszczamy plaster gęsiej wątróbki. Tak przygotowane steki podajemy z gotowanymi jarzynami sezonowymi (szparagi, marchew, brokuły, kalafior). Całość dekorujemy smażonym pomidorem koktajlowym, gałązkami rozmarynu i włoskimi gnocchi z rukolą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika154 07.05.2011 07:54
orginalne
jolita 29.04.2011 13:23
mniam
szajba2 25.02.2011 15:28
sos czekolado-pieprzowy musi być niesamowity
nikusonka 05.02.2011 12:13
elegancko i smacznie
p0lek 19.12.2010 01:11
Sos wychodzi taki sobie. Działa nawymiotnie. Uratowało go tylko dodane przeze mnie maggie.
Barbara55 30.10.2010 16:16
wątpliwa przyjemność
rakow2
rakow2 28.10.2010 15:18
wątróbka z czekoladą - nie dziękuję
Monika168 19.09.2010 13:12
pyszności
linka1312 25.08.2010 22:11
ale zbyt trudne jak dla mnie
buksiak12 22.08.2010 14:26
mniam mniam
Dorota71 22.08.2010 14:13
mniam
Emilia22 22.08.2010 13:57
super
krzyniu1984 26.07.2010 13:51
apetyczne!
darus 23.07.2010 14:51
ale pięknie wygląda
aga130982 19.07.2010 09:28
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak