Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

befsztyki po estremadursku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

befszyki wołowe 4 szt
bekon 8 plast.
ząbki czosnku 4 szt
ocet winny 1 łyżka
sól 1 łyżka
pieprz do smaku
oliwa 3 łyżki
masło 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
wino czerwone wytrawne 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
natka 1 łyżka
cytryna 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: befsztyki po estremadursku

Ocet, sól, pieprz i 2 ząbki czosnku utrzeć na gęstą masę, którą posmarować mięso. Położyć je na sobie, przykryć i schować do lodówki. W garnku podgrzewać na oliwie przez kilka minut pozostały czosnek i pokruszony listek. Przyprawy wyjąć i usmażyć befsztyki na \"krwisto\", przełożyć do żaroodpornego naczynia, które wstawić do pieca rozgrzanego do 120 st. Do garnka dołożyć masło, usmażyć bekon, położyć go na mięsie, polać odrobiną tłuszczu, a do reszty dolać wino i sok cytrynowy, zagotować. Polać mięso, posypać natką i ozdobić kawałkami cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 31.05.2012 11:03
Tak, oryginalnie, super.
Marzena34 24.04.2012 16:28
orginalne
Justyna37 14.03.2012 10:11
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak