Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane - z gotowanych ziemniaków

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
cebula 1/2 małej
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
imbir
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane - z gotowanych ziemniaków

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie ok 10 minut. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach i z jednego ziemniaka na mniejszych. Doprawiamy je solą, pieprzem, imbirem, drobno posiekaną cebulą i innymi przyprawami. Mieszamy i formujemy małe kulki, które następnie spłaszczami i układamy na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej masło roślinne lub olej) - smażymy z oby dwóch stron na złoty kolor. Placki mogą dość ciężko smażyć się na patelni - lubią się rozpadać, dlatego warto robić kulki dość mocno \"ściśnięte\".
Placki mają dość specyficzny smak - trochę przypominają frytki, trochę ziemniaki z folii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gottrina 23.01.2012 21:00
ciekawy przepis, chetnie wypróbuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak