Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie ok 10 minut. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach i z jednego ziemniaka na mniejszych. Doprawiamy je solą, pieprzem, imbirem, drobno posiekaną cebulą i innymi przyprawami. Mieszamy i formujemy małe kulki, które następnie spłaszczami i układamy na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej masło roślinne lub olej) - smażymy z oby dwóch stron na złoty kolor. Placki mogą dość ciężko smażyć się na patelni - lubią się rozpadać, dlatego warto robić kulki dość mocno \"ściśnięte\".
Placki mają dość specyficzny smak - trochę przypominają frytki, trochę ziemniaki z folii.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    gottrina

    ciekawy przepis, chetnie wypróbuje

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !