Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuścić na parze, lekko przestudzić. Kawę rozpuszczalną zalać łyżką gorącej wody i także przestudzić. Dodać do niej likier kawowy (ja dodaje śliwowicę lub brandy - lepszy ma aromat).
Serek mascarpone krótko zmiksować (kilka sekund by tylko lekko go napowietrzyć) i wlać do niego kawę z likierem - wymieszać krótko, tylko do połączenia (a nawet nie do końca) i dodać roztopioną czekoladę - ja daję w 2 partiach. Następnie dodać tarte migdały - ok 150g. Masa będzie dość rzadka, dlatego wstawić na ok. pół godziny do godziny do lodówki po czym wyjąć i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki obtaczamy w kakao, w tartych migdałach, w kokosie lub po prostu maczamy w roztopionej czekoladzie deserowej. Zostawiamy na ok. 2-3 godziny w lodówce.
Wg mnie najlepsze na drugi, trzeci dzień ;)
Mi z tej ilości wyszło 35 kulek.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !