Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z solą dodać wodę i ugnieść ciasto na pierogi. Gotowe ciasto należy przykryć ponieważ będzie schnąć.
Grzyby zalać wrzątkiem, kiedy ostygną pokroić je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną kapustę, chwilę smażyć. Do kapusty nalać wodę z grzybów, dodać liść laurowy, ziele, grzyby. Pod koniec gotowania kapusty dodać pokrojonego w kostkę pomidora, chwilę pogotować. Miękką kapustę doprawić do smaku pieprzem, majerankiem, solą jeśli jest taka potrzeba. Farsz ostudzić.
Kawałek ciasta rozwałkować na podsypanym mąką blacie, wyciąć kółka, na środek nałożyć farsz i zagniatać do góry w formie sakiewek. Na rozgrzaną patelnię z oliwą kładziemy surowe pierogi, smażymy tak długo aby spody się zarumieniły. Zarumienione pierogi zalać wodą na 1/3 wysokość pierogów, przykryć pokrywką i gotować do miękkości pierogów (można je dogotować także na parze).
Pieczarki pokroić w plasterki. Na rozgrzaną patelnię z oliwą położyć pieczarki, natkę pietruszki, smażyć do miękkości pieczarek i do odparowania ich. Odparowane pieczarki posypać mąką, cały czas smażąc do chwili połączenia składników. Do pieczarek dodać śmietanę chwilę gotować, doprawić do smaku pieprzem i solą.
Gotowe pierogi wyłożyć na talerz i polać sosem.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    świetny pomysł :)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    jakie ładne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    freekate

    apetyczne
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    jak to robisz ,że tak pięknie wygląda...
  • 2
    original
    Opublikowano

    leonkot

    muszę spróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ania67

    wyglądają bosko
  • 2
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    pomysłowo podane
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jodaj

    kusząco :) mniam :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anulka69

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    myślę, że warto zadać sobie trochę trudu i je przyrządzić - wyglądają znakomicie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    wyglądają bardzo smacznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    erym

    apetycznie wyglada!
  • 1
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    pięknie wyglądają
  • 1
    original
    Opublikowano

    malaczarna23

    ale pyszne sakieweczki
  • 2
    original
    Opublikowano

    bog.sa

    muszę koniecznie wypróbować

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !