Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sakiewki z sosem pieczarkowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
sól 1 szczypta
kapusta kwaszona 2 szklanki
grzyby suszone 1/2 szklanki
Majeranek suszony Prymat 3 szczypty
pomidor 1 sztuka
pieprz do smaku 2 szczypty
sól do smak 1 szczypta
oliwa 2 łyżki
pieczarki 300 g
śmietana 18 proc 200 ml
natka pietruszki 3 szczypty
mąka 1,5 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
sól do smaku 3 szczypty
woda 1 (gorąca)
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
Ziele angielskie całe Prymat 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Sakiewki z sosem pieczarkowym

Mąkę wymieszać z solą dodać wodę i ugnieść ciasto na pierogi. Gotowe ciasto należy przykryć ponieważ będzie schnąć.
Grzyby zalać wrzątkiem, kiedy ostygną pokroić je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną kapustę, chwilę smażyć. Do kapusty nalać wodę z grzybów, dodać liść laurowy, ziele, grzyby. Pod koniec gotowania kapusty dodać pokrojonego w kostkę pomidora, chwilę pogotować. Miękką kapustę doprawić do smaku pieprzem, majerankiem, solą jeśli jest taka potrzeba. Farsz ostudzić.
Kawałek ciasta rozwałkować na podsypanym mąką blacie, wyciąć kółka, na środek nałożyć farsz i zagniatać do góry w formie sakiewek. Na rozgrzaną patelnię z oliwą kładziemy surowe pierogi, smażymy tak długo aby spody się zarumieniły. Zarumienione pierogi zalać wodą na 1/3 wysokość pierogów, przykryć pokrywką i gotować do miękkości pierogów (można je dogotować także na parze).
Pieczarki pokroić w plasterki. Na rozgrzaną patelnię z oliwą położyć pieczarki, natkę pietruszki, smażyć do miękkości pieczarek i do odparowania ich. Odparowane pieczarki posypać mąką, cały czas smażąc do chwili połączenia składników. Do pieczarek dodać śmietanę chwilę gotować, doprawić do smaku pieprzem i solą.
Gotowe pierogi wyłożyć na talerz i polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bog.sa 29.10.2013 07:20
muszę koniecznie wypróbować
malaczarna23 07.10.2013 17:35
ale pyszne sakieweczki
adelajda 26.07.2013 20:50
pięknie wyglądają
erym 02.07.2013 21:53
apetycznie wyglada!
Bernadeta1 15.03.2013 12:47
wyglądają bardzo smacznie
Ewelina38 06.01.2013 18:21
myślę, że warto zadać sobie trochę trudu i je przyrządzić - wyglądają znakomicie
anulka69 22.10.2012 10:26
pycha
Jodaj 27.06.2012 11:19
kusząco :) mniam :)
smakowita 10.05.2012 10:14
pomysłowo podane
Ania67 20.04.2012 18:50
wyglądają bosko
leonkot 12.04.2012 20:43
muszę spróbować
misia53 04.04.2012 20:39
jak to robisz ,że tak pięknie wygląda...
freekate 20.02.2012 06:32
apetyczne
caralajna 23.01.2012 22:31
jakie ładne :)
sylwia / sytofala 23.01.2012 20:37
świetny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak