Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

parfait orzecowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy laskowe 200 g
cukier 350 g
żółtko jajek 7 szt
jajko 1 szt
czekolada 100 g
śmietana kremówka 1/2 l

Przepis i sposób przygotowania na: parfait orzecowe

Na blachę rozsypać zmielone orzechy i podpiec. W małym rondelku wymieszać masło i 2 łyżki cukru, gdy ściemnieje wsypać orzechy, wymieszać i wyjąć na wilgotny talerz. Gdy zastygnie pokruszyć na kawałki. Na słabym gazie gotować, aż zgęstnieje, szklankę wody z 250g cukru. Żółtka i jajko ubić i cały czas ubijając dodawać syrop. Naczynie z kremem wstawić do zimnej wody i ubijać, aż ostygnie. Wsypać pokruszoną masę orzechową i pomieszać. Czekoladę rozpuścić i trochę schłodzić. Śmietanę ubić i wymieszać z 2 łyżkami czekolady. Resztę czekolady dodać do masy jajeczno-orzechowej, zmiksować, dodać śmietanę i pomieszać. Wstawić do zamrażarki na 6godz. i mieszać co jakiś czas. Podawać posypane tartą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.05.2012 00:57
Pycha.
Marzena34 04.05.2012 20:59
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak