Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać słodką paprykę i rozgniecione w moździerzu nasionka chilii , zagnieść z żółtkami, stopniowo dodając wody. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć folią i odłożyć na 1/2 godziny do lodówki.
Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować cieniutko na lekko podsypanej mąką stolnicy i zostawić na 15 minut do przeschnięcia. Każdy rozwałkowany placek zwinąć delikatnie w rulon i ciąć na wstążki ( u mnie ok. 3 mm grubości ) Pocięty makaron rozłożyć na czystej ściereczce lub blacie i wysuszyć.
Ja podaję taki makaron do rosołu drobiowego.
Smacznego

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    uwielbiam domowy makaron :)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    ciekawy pomysl z tym chili, jestem jej wielkim fanem i dodaje do prawie wszystkiego wiec czemu nie do makaronu :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Domowy makaron jest dużo lepszy od kupnego.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !