Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dorsz gotowany

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

woda 1 l
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
wywar rybno-warzywny 400 ml
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
mleko 1 szkl
ocet jabłkowy 1 łyżeczka
sól
filet z dorsza 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: dorsz gotowany

W szerokim rondlu zagotować wodę z solą i cukrem.Włożyć filet skórą do góry.Gotować delikatnie 2-3 min.Jak mięso stanie się białe wyjąc filet.
przygotować sos
Masło rozpuścić w rondelku dosypać mąkę i podsmażyć 2-3 minutymieszając wlać zimne mleko i mieszać.Kiedy konsystencja będzie gładka dolewać powoli wywar rybno-warzywny.Doprawić octem i solą (ew.skórką cytryny)Można już po wyłączeniu dodac łyżkę masła.
podawać z gotowanymi warzywami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 28.07.2012 10:38
bajka
Luki 30.03.2012 06:52
zdrowa rybka-gotowana

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak