Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierogi z serem na słodko

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 g
masło 20 g
sól 1 łyżka
żółtko jajek 2 szt
cukier 4 łyżki
wanilia 1/2 laski
twaróg 500 (tłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi z serem na słodko

Z mąki, soli, połowy twarogu i zimnego masła zagnieść gładkie ciasto.

Resztę twarogu zmielić z cukrem, dodać ziarenka z połowy laski wanilii oraz żółtka.

Schłodzone ciasto podzielić na 4 części, każdą część rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinać kwadraty wielkości ok. 5 na 5 cm. Na każdy kwadrat nałożyć łyżkę farszy, kwadrat złożyć na pół po skosie i zlepić za pomocą widelca.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, można posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni aż będą złotobrązowe. Najlepsze na ciepło.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hastalavista 13.03.2012 20:51
bardzo apetycznie wyglądają :)
caralajna 26.02.2012 08:49
jakie zgrabne
cooleczka 01.02.2012 17:05
takich jeszcze nie jadłam, ale wydają się być super :) z chęcią spróbuję, bo uwielbiam pierogi :)
cooleczka 01.02.2012 17:05
takich jeszcze nie jadłam, ale wydają się być super :) z chęcią spróbuję, bo uwielbiam pierogi :)
Ewa/kalapurtka 24.01.2012 00:15
pycha
Ewa/kalapurtka 24.01.2012 00:15
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak