Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z ziemniaków

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 12 szt
mąka ziemniaczana 1 szkl
mleko 1/4 szkl
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
jajko
masło
sól
sos śmietanowy 2 szkl
Farsz:
pieczarki 1/2 kg
cebula
mąka 1 łyżka
śmietana 2 łyżki
masło 2 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z ziemniaków

FARSZ; Obrane pieczarki kroimy drobno razem z cebulą. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy przygotowane pieczarki. Doprawiamy pieprzem i chwilę dusimy. Następnie śmietanę łączymy z mąką i dodajemy do duszonych pieczarek. Mocno podgrzewamy, ściągamy z pieca i studzimy. CIASTO; Umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w łupinkach. Ostudzić, obrać ze skórki i zmielić. Dodać mąkę ziemniaczaną, trochę mleka, sól i wyrobić na jednolitą masę. Rozwałkować, aby ciasto było grube i nakładamy przygotowany farsz. Ciasto zwijamy w roladę dobrze zlepiając brzegi. Dać na posmarowaną ubitym jajkiem blachę i posypać bułką tartą. Roladę należy przekuć w kilku miejscach, aby powietrze uchodziło. Polać roztopionym masłem i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni aż się zarumieni ok. 20 min. Podawać z sosem śmietanowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 11.02.2013 08:13
fajna ta rolada i zapowiada się smacznym daniem być
ben-ka 10.02.2013 13:13
szkoda,że nie masz zdjęcia,przepis rewelacja!
kuklik 20.08.2012 10:49
ciekawa
RenataZ-et 23.03.2012 22:05
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak