Sposób przygotowania

Nasiona przekrojone wzdłuż wanilii dodać do śmietany, zagotować ze szczyptą soli. Połowę żółtek ubić z 1 łyżką cukru na krem i cały czas miksując dodawać powoli gorącą śmietankę. Odstawić do wystygnięcia. 2 białka ubić z resztą cukru na pianę, wymieszać z kremem, przełożyć do miski i wstawić do zamrażarki na ok. 5 godz., mieszając co jakiś czas. Truskawki umyć, pokroić na ćwiartki, posypać 2 łyżeczkami cukru, skropić likierem pomarańczowym i odstawić na 1 godzinę. Mniejszy garnek wstawić w większy, napełniony gorącą wodą. W mniejszym ubić porto z 4 żółtkami. Z zamrażarki wyjąć parafait, przełożyć w całości na talerz, polać sosem i udekorować truskawkami.

Komentarze

  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    ale bym sobie zjadła... mm

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !