Sposób przygotowania

Zmiksować migdały z 50 g cukru i 1 jajkiem, dodać mąkę, wymieszać. Gdy jest za gęste można dodać 1 łyżkę śmietany. Przykryć i odstawić na 4 godziny. Rozwałkować i wykroić 10 cm krążki. Piec na wysmarowanej masłem blasze w 180 st. ok. 10 minut do lekkiego zbrązowienia. Ostudzić, posypać pudrem i wstawić na górną półkę w piekarniku by cukier skarmelizował się. Żurawiny dodać do soku, zagotować i od razu odcedzić. Resztę cukru ubić z 2 żółtkami na krem, dodać skórkę z cytryny i likier, ubić, dodać owoce żurawiny, wymieszać z przygotowaną żelatyną i wstawić do lodówki. Krem wymieszać z ubitą śmietaną i ponownie wstawić do lodówki. Połowę ciasteczek posmarować kremem, przykryć pozostałymi, cukrem do góry. Żurawinę mona zastąpić innymi owocami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !