Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasteczka z kremem żurawinowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

migdały mielone 120 g
cukier puder 150 g
jajko 3 szt
mąka 1 łyżka
żurawiny 150 g
sok z żurawin 1/2 szkl.
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
likier truskawkowy 1 łyżka
skórka cytrynowa 1 łyżeczka
śmietana kremówka 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: ciasteczka z kremem żurawinowym

Zmiksować migdały z 50 g cukru i 1 jajkiem, dodać mąkę, wymieszać. Gdy jest za gęste można dodać 1 łyżkę śmietany. Przykryć i odstawić na 4 godziny. Rozwałkować i wykroić 10 cm krążki. Piec na wysmarowanej masłem blasze w 180 st. ok. 10 minut do lekkiego zbrązowienia. Ostudzić, posypać pudrem i wstawić na górną półkę w piekarniku by cukier skarmelizował się. Żurawiny dodać do soku, zagotować i od razu odcedzić. Resztę cukru ubić z 2 żółtkami na krem, dodać skórkę z cytryny i likier, ubić, dodać owoce żurawiny, wymieszać z przygotowaną żelatyną i wstawić do lodówki. Krem wymieszać z ubitą śmietaną i ponownie wstawić do lodówki. Połowę ciasteczek posmarować kremem, przykryć pozostałymi, cukrem do góry. Żurawinę mona zastąpić innymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 29.05.2012 11:57
Pyszności.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak