Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krewetki królewskie z sosem cytrynowym i kolendrą podane z sałatką z mango, melona gallo i świeżej mięty

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krewetki 16/20 szt
oliwa 100 ml
czosnek 1 ząbek
pomidory concasse (miąższ z pomidorów) 2 łyżki
świeża kolendra ½ pęczka
mango 1 szt
melon gallo 1 szt
świeża mięta ½ pęczka
masło ziołowe 50 g
szalotka 100 g
białe wino 1 szklanka
cytryna 1 szt
czuszka 1 szt
sos cytrynowy 2 łyzki
imbir świeży 1 łyżeczka
pestki słonecznika prażone łyżka
ogórek 1 szt
pestki dyni 1 prażone
kiełki słonecznika 100 g
kiełki soi 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Krewetki królewskie z sosem cytrynowym i kolendrą podane z sałatką z mango, melona gallo i świeżej mięty

Sposób przygotowania:
Krewetki obrać, oczyścić i usmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku, szalotki, czuszki i przypraw. Pod koniec smażenia dodać pomidory, białe wino i masło ziołowe. Mango, melona i ogórka obrać, usunąć pestki i pokroić w cienkie paseczki. Z oliwy z oliwek, cytryny, przypraw i posiekanej mięty przygotować sos vinaigrette, skropić nim sałatkę.
Gotową sałatkę wymieszać z kiełkami i ułożyć na talerzach. Dodać krewetki i kolendrę, a następnie całość posypać upalonymi pestkami dyni i słonecznika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena80 07.03.2011 23:06
naprawdę królewskie
Barbara55 29.10.2010 19:11
tylko dla wytrwałych smakoszy
rakow2
rakow2 27.10.2010 15:41
tylko nie to

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak