Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jagodowe z polewą śmietanową

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kilogram
mleko 1 szklanka
masło 3/4 kostka
jajko 2 sztuka
cukier 3/4 szklanka
skórka z cytryny 1 łyżka
śmietana 22% 1/5 szklanka
żółtko jajek 3 sztuka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
sól do smaku
jagody 1 szklanka
drożdże 50 dag
cukier puder do smaku
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jagodowe z polewą śmietanową

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Drożdże wymieszać z cukrem, składniki połączyć. Dodać podgrzane mleko, rozpuszczone masło, jajka i skórke z cytryny - zagnieść ciasto. Odstawic na 30 min. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowuym i 4 łyżkami cukru, śmietaną i łyżką mąki ziemniaczanej. Przygotować blachę i wyłozyc ciasto, posypać jagodami, wylać śmietanową masę. Piec ok. 40 min w temp. max 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna_z 23.01.2012 13:02
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak