Sposób przygotowania

Kruszonka: 14 łyżek mąki i 7 łyżek cukru pudru dać do miski i zalać ciepłym roztopionym masłem - (nie wiem ile masła bo robie to na wyczucie - rozpuszczam całą kostkę i wlewam ok. połowę) zagnieść palcami jak kruszonka sie nie rozsypuje to jest ok (powinna zostać taka kupka jak zgnieciesz palcami)

ciasto
40dkg mąki
5 łyżek cukru kryształu
sztypta soli
2 żółtka
2,5 dkg drożdży
1/4 litra letniego mleka (nie może być gorące ani zimne)
reszta roztopionego masła

Owoce do wyboru:
Wiśnie, porzeczki czarne, borówki, maliny, truskawki, śliwki, jabłka prażone z orzechami włoskimi…

Wsypuję mąkę do miski. W rondelku mieszam ciepłe mleko, sól, cukier, drożdże, żółtka i masło i wlewam do mąki, mieszam łychą żeby się dobrze połączyło i zostawiam do wyrośnięcia. Jak wyrośnie przerabiam ciasto jeszcze raz na stolnicy, wałkuję i rozkładam na dużą blachę z piekarnika.Ciasto ma ok. 1 cm grubości. Na to daję owoce jakie mam (próbowałam wszystkie co wypisałam wcześniej, borówki daje nawet mrożone a o tej porze roku prażę na patelni jabłka z cukrem i cynamonem a pod koniec dodaję orzechy włoskie – pycha!). Posypuje kruszonką i na 15-20 min do piekarnika w 180 stopniach. Ciasto nie jest wysokie, ale pyszne! I co najważniejsze zawsze mi się udaje!

Komentarze

  • 2
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    mój ulubiony

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !