Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 500 gram
ziemniaki 750 gram
cebula 3 sztuki
oliwa 6 łyżek
kminek Prymat do smaku
sól do smaku
mąka pszenna 450 gram
świeży majeranek do dekoracji
woda 1,5 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą

DO PODANIA:
cebula uduszona na oliwie

FARSZ: obrane i umyte ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Odlewam wodę, odparowuję i odstawiam do przestygnięcia. Następnie przeciskam je przez praskę.

W dużym rondlu rozgrzewam 3 łyżki oliwy, dodaję pokrojone w drobną kostkę cebule i duszę je przez chwilę.

Dobrej jakości kapustę kiszoną lekko siekam nożem i przekładam do rondla z cebulą. Dodaję przyprawy, mieszam i całość duszę na małym ogniu w razie potrzeby dolewając odrobinę wody.
Miękką kapustę odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Jeszcze ciepłą bardzo dokładnie mieszam z ziemniakami i jeśli potrzeba doprawiam do smaku.

CIASTO: mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję sól, wlewam olej i stopniowo dolewam gorącą wodę, mieszając wszystko łyżką. Następnie ciasto wyrabiam rękoma przez około 8-10 minut. W razie potrzeby podsypując mąką lub dolewając odrobinę wody.

Do sporej porcelanowej miski wlewam gorącą wodę, po chwili wodę wylewam, wycieram miskę ściereczką i taką ciepłą miską nakrywam wyrobione i ulepione w kulę ciasto. Odstawiam na pół godziny, aby ciasto „odpoczęło” i nabrało elastyczności.

Następnie ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam, dzielę na cztery części i każdą kolejno rozwałkowuję na cienki placek. Szklanką wycinam krążki, nakładam łyżeczką farsz i dokładnie zlepiam pierogi. Układam je w odstępach na stolnicy obsypanej mąką. Nakrywam lnianą ściereczką, aby nie obsychały.

Gotuję partiami w dużej ilości osolonej wody, przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Wyjmuję łyżką cedzakową i podaję gorące z duszoną na oliwie cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 27.02.2014 11:14
wspaniałe pierożki!
Klausia 22.01.2014 20:35
no pomysłowe :D
Granita 05.01.2014 09:12
ciekawy ten farsz
anemon 04.12.2013 17:02
@czekoladka_m, jeśli lubisz kiszoną kapustę, to polecam Ci ten farsz do pierogów. Pierogi są bardzo smaczne zarówno takie prosto z wody, jaki i odsmażane.
czekoladka_m 04.12.2013 12:40
Bardzo ciekawi mnie ten farsz;):)
anemon 07.11.2013 13:46
To bardzo stary przepis, dawniej takie pierogi gotowano na wsi z biedy, bo często jedynie mąka, kapusta i ziemniaki zawsze były w domu. Teraz gotuje się, bo są smaczne. Polecam Ci.
caralajna 06.11.2013 22:31
brzmi tak swojsko. fajny pomysł na coś pysznego z prostych składników.
anemon 23.02.2013 11:07
Skuś się, bo nie dość, że smacznie to i tanio.
barbara11561 22.02.2013 16:45
niesamowity farsz ,na pewno wkrótce się na nie skuszę:)
alaaa 04.11.2012 16:26
z takim nadzieniem nie robiłam ale nic straconego,,
jozefinach 04.04.2012 19:08
Uwielbiam pierogi.
Grazyna0211 20.03.2012 20:37
przepis jest wart wypróbowania
caroline1983 08.02.2012 21:34
pyszne i niedrogie :)
anemon 04.02.2012 16:13
Polecam Wam, bo pierogi są bardzo smaczne, no i tanie. Świetnie smakują takie prosto z wody i odsmażane.
misia53 04.02.2012 15:37
świetny pomysł
ben-ka 31.01.2012 09:24
musz? si? skusi? na taki farsz do pierogów.
IZABELA29 24.01.2012 19:06
super..
zuzanna_z 24.01.2012 10:36
fajne
anemon 24.01.2012 10:24
Je?li lubicie proste smaki, to my?l?, ?e b?d? Wam smakowa?y.
ben-ka 24.01.2012 09:39
przyznaj? si? - takich pierogów nie jad?am.
Ewa104 23.01.2012 15:54
Zapowiadają się naprawdę smakowicie.Muszę wypróbować.
anemon 23.01.2012 13:30
Nietypowe połączenie, ale bardzo typowych, żeby nie powiedzieć, pospolitych składników. Smakowały rewelacyjnie, będzie powtórka.
IZABELA29 23.01.2012 11:03
i jak smakowały?nietypowe połaczenie ale i ja takie lubie
Monika111 23.01.2012 10:41
Nigdy takich nie jadłam i chyba czas spróbować... :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak