Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączkowe muffinki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 125 ml
masło 50 g
jajko 2 sztuki
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
mąka 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 80 g
dżem 12 łyżeczek
cukier puder
barwniki spożywcze
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pączkowe muffinki

Kroki postępowania

1
Masło roztapiamy i studzimy. Mieszamy z mlekiem, roztrzepanymi jajkami i ekstraktem waniliowym.
Krok 1 - Pączkowe muffinki foto
2
W drugiej misce łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Suche składniki wsypujemy do mokrych, mieszamy, ale niezbyt dokładnie, mają pozostać grudki, jeżeli ciasto będzie za bardzo wymieszane- muffinki wyjdą twarde.
Krok 2 - Pączkowe muffinki foto
3
Blaszkę z wgłębieniami smarujemy tłuszczem (lub bierzemy silikonową formę na muffinki). Każde wgłębienie zapełniamy ciastem do połowy wysokości, nakładamy po łyżeczce dżemu.
Krok 3 - Pączkowe muffinki foto
4
dopełniamy resztą ciasta. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 20 minut.
Krok 4 - Pączkowe muffinki foto
5
Cukier puder roztapiamy w niewielkiej ilości wody (tak, żeby powstał gęsty lukier) Dzielimy na części, barwimy barwnikami spożywczymi
Krok 5 - Pączkowe muffinki foto
6
Kolorowym lukrem dowolnie ozdabiamy upieczone, nieco przestudzone muffinki
Krok 6 - Pączkowe muffinki foto
7
Pączkowe muffinki najsmaczniejsze są w dniu pieczenia.
Krok 7 - Pączkowe muffinki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 24.01.2012 18:43
Przepis warto wypróbowa?:)
stokrotka 23.01.2012 08:52
jakie piękne
Anna146 23.01.2012 06:58
bajecznie kolorowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak