Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki Ptysiowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 i 1/2 szklanki
jajko 5 szt.
margaryna 1/2 kostki
woda 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
lukier

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki Ptysiowe

Zagotować wodę z margaryną, wsypać mąkę i mieszać tak długo, aż zrobi się jednolita masa. Masę ostudzić. Do ostudzonej masy wbijać kolejno całe jajka i miksować na gładką masę, dodać proszek do pieczenia. Ciastem napełniać szprycę i wyciskać na papier koła. Na rozgrzany olej wkładać oponki wraz z papierem. Gdy papier zacznie odchodzić od ciasta zdjąć go. Oponki smażyć na złoty kolor z obu stron. Ostudzone polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

freekate 23.01.2012 05:45
uwielbiam je
foczka-ks 22.01.2012 22:26
smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak