Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy szklankę wody i wsypujemy ryż, doprowadzam do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 5 min.Następnie wlewamy mleko i nadal gotujemy do chwili aż ryż wchłonie płyn. Od czasu do czasu mieszamy.Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Żółtka dodajemy do ugotowanego ryżu razem z masłem i dwoma łyżkami cukru. Mieszamy. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy pół szklanki cukru i cynamon według uznania. Z białek ubijamy pianę, dodajemy resztę cukru. Formę do zapiekania /lub kilka małych foremek/ natłuszczamy i przekładamy do niej ryż. Na ryż przekładamy jabłka a na wierzch pianę z białek. Zapiekamy ok. 40-45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !