Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka Makowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 i 1/2 szklanki
mak 1 szklanka
jaja 5
palma 1/2 kostki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 18-procentowa 200 ml. cała
olejek migdałowy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Babka Makowa

Miękką palmę, cukier oraz żółtka wkładamy do miski i ucieramy na jednolitą masę. Po utarciu dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie suchy mak i śmietanę, a na koniec ubitą pianę oraz olejek migdałowy. Wszystko dobrze wymieszać. Masę wkładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180’C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bursztynek 26.09.2012 22:42
mniam, dawno nie piekłam nic z makiem
adelajda 13.06.2012 19:12
piekę taką babkę raz w roku na święta wielkanocne
aga130982 03.06.2012 13:30
dobra
Izabela28 03.05.2012 09:29
pyszna ta babka:)
jolanta19 23.01.2012 18:07
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak