Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z patelni

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
filet z kurczaka 2 szt
boczek wędzony 10 dag
cebula 1 szt
smalec 2 łyżki
masło 2 łyżki
oregano 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
bazylia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z patelni

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone mięso i dusić pod przykryciem około 20 minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zmiażdżyć tłuczkiem lub widelcem. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na smalcu, wymieszać z ziemniakami, przyprawić pieprzem. Masę ziemniaczaną wyrównać na natłuszczonej patelni, podsmażyć z jednej strony, zsunąć na dużą pokrywkę, odwrócić na drugą stronę i podsmażyć. Na gorący placek ziemniaczany wyłożyć mięso i posypać ziołami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 24.12.2013 07:31
bardzo fajna zapiekanka
olkaaa 21.10.2012 10:23
muszę zrobić
IlonaAlbertos 27.09.2012 13:02
Świetne połączenie, bardzo sycące danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak