Sposób przygotowania

proporcje na formę okrągłą o średnicy 20 cm, wysokość 4 cm

1. Żółtka ubiłam mikserem z cukrem waniliowym, a białka na sztywno.
2. Ciasto: W misce wymieszałam mąkę (użyłam pełne ziarno Lubelli) z proszkiem do pieczenia. Z masy żółtkowej oddzieliłam 1/3 i zmieszałam z melasą, po czym dodałam do mąki razem ze śmietanką kokosową. Dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na dno formy, uprzednio wysmarowanej olejem.
3. Górna warstwa: Kremowe tofu - użyłam własnej roboty (przepis tu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/192324/-b-tofu-domowej-roboty-b-.html). wymieszałam ze startym na grubej tarce miąższem świeżego orzecha kokosowego.
W rondelku rozpuściłam białą czekoladę (3 kostki zostawiłam do dekoracji) ze śmietanką kokosową. Po przestygnięciu wymieszałam mikserem z masą żółtkową oraz proszkiem budyniowym i dodałam do masy: tofu + kokos. Na końcu delikatnie wmieszałam ubite białka.
Całość przelałam na ciasto do formy.
4. Piekłam 40 min w temp 170 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika posypałam startą resztką czekolady, można posypać dodatkowo świeżym kokosem.
Gotowe. Polecam.



Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Monika111

    ciekawy przepis na deser :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    jestem zachwycona tym deserem:)
  • 5
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    jutro 23.01.2012 zaczyna się Chiński Nowy Rok! :) smoczy na dodatek
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Przepis strasznie bije po oczach, ale jest super :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    smakowicie wygląda :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    freekate

    małe mam doświadczenie z tofu na słodko... zaciekawiło mnie :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    karolina1869

    dobre
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    rewelacja
  • 1
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    prezencja: 10!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    fictor123

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    senninha

    rewelacja! tu już ukłon po sam pas, bo nie tylko wygląda bajecznie, ale nie mogę oderwać wzroku!! Brawo!!!!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    raj dla podniebienia
  • 2
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    przepis rewelacyjny ,muszę wypróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    sunnymood

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    pysznie wygląda
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    bartek8585

    ciekawy przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Bardzo apetycznie wygląda.
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    bardzo ciekawy przepisik
  • 3
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    superowe
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    takie cuda jeszcze na DS nie widziałem
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    rewelacja
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    alexxxanderka

    wygląda wręcz magicznie! Już czuję ten smak kokosa...
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Ciasto wspaniale się prezentuje, no i te egzotyczne smaki. Powiem krótko - rewelacja.
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    z tofu nigdy nic nie robiłam...:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    wygląda bardzo apetycznie.
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    ja jeszcze nie używałam tofu, ale ten przepis zdecydowanie mnie do niego przekonuje;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Agnieszka-87-25

    pomysł świetny!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    pyszne ciacho
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Fajne to ciacho
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    ciekawa propozycja

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !