Sposób przygotowania

Bakłażana umyć, przekroić na pół i wydrążyć zostawiając łódeczki o ściankach ok. 1/2 cm. Zasolić i odstawić na bok.
Wołowinę zmielić z cebulą i czosnkiem. Wydrążony z bakłażana środek pokroić w średniej wielkości kostkę. Wymieszać z mięsem i zasmażyć, pod koniec smażenia dodać rozgniecione ziarenka kolendry i resztę przypraw.
Pomidora pokroić w drobną kostkę lub na cienkie plasterki.
Masę mięsną lekko wystudzoną pomieszać z 2/3 żółtego sera, łódeczki z bakłażana wysmarować od zewnątrz olejem i napełnić farszem. Nadziane bakłażany posypać pokrojonym pomidorem i resztą sera.
Naczynie żaroodporne wysmarować lekko olejem, ułożyć na dnie resztę farszu i jeżeli pozostaną to kawałki pomidorów.
Zapiekać ok. 30 minut w 180 st, na ostatnie 5 minut podnieść temperaturę lub włączyć opcję grilla. Podawać gorące.

Smacznego

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !