Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszepyszna krucha szarlotka

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 4 szt
margaryna 1i 1/2 kostki
śmietana 2 łyżki
jabłka 9 szt
cynamon
cukier 1/2 szkl
sok z cytryny
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Pszepyszna krucha szarlotka

Ciasto:
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Margarynę pokroić na kawałki dodać do maki i posiekać, az masa będzie grudkowata, dodać żóltka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto na stolnicy . Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folie i schłodzić ok 1 godziny .
Nadzienie:
Pokrajane obrane jabłka włożyć do rondelka dodać wodę 1/4 szklanki i dusić przykryte około 10 minut, nie mieszając. Dodać cynamon i cukier, wymieszać. Mąkę ziemniaczana zmieszac z sokiem cytryny ok 2 łyżki , dodać do masy jabłkowej wymieszać dusić przez moment . Masa ma byc gęsta a jabłka nie rozgotowane .
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Formę posmarować masłem i zetrzeć do niej na tarce jedną część ciasta. Lekko ugnieść ciasto, tak aby powierzchnia była równa i podpiec w piekarniku przez około 7 minut.
Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, posypać tarta bułką, wylożyć na to nadzienie jabłkowe i zetrzeć na nie druga część ciasta.
Piec ok 60 min . Polukrować

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gottrina 07.07.2012 08:46
wyglada niesamowicie
iknbozka 13.04.2012 11:19
pycha
Katarzyna/kate1980 22.01.2012 22:00
śliczna
owca441 22.01.2012 10:51
pyszna
Marcin Vw1 22.01.2012 09:57
pyszna
pioge7 22.01.2012 09:29
mniam
iwa643 22.01.2012 06:01
Super z lodami waniliowymi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak