Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki po lwowsku - szybkowar

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki 700 g
marchewka 2
seler 1/2
pietruszka 1
cebula 1
por 1
imbir starty 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 szczypty
masło 1/2 kostki
sól do smaku
bulion wołowy 1,5 litra
ziele angielskie 4
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki po lwowsku - szybkowar

Kroki postępowania

1
Flaki zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy i odlewamy wodę.
Krok 1 - Flaki po lwowsku - szybkowar foto
2
Ponownie zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i wodę odlewamy. Robimy do momentu, aż flaki przestaną się pienić. Ja zagotowywałem i odlewałem wodę 3 razy.
Krok 2 - Flaki po lwowsku - szybkowar foto
3
Następnie odszumowane flaki w szybkowarze zalewamy wywarem wołowym (może być zrobiony na szpondrze lub prościej na kostce wołowej). Dodajemy liść laurowy, pieprz czarny oraz ziele angielskie. Garuję około 20 minut na najwyższym stopniu, aby zmiękły (jeśli ktoś nie ma szybkowaru to gotuje flaki aż zmiękną). Następnie miękkie flaki gotuję na bardzo małym ogniu.
Krok 3 - Flaki po lwowsku - szybkowar foto
4
Warzywa, bez pora i cebuli trę na tarce jarzynowej.
Krok 4 - Flaki po lwowsku - szybkowar foto
5
Podczas garowania flaków wrzucam je na rozpuszczone 2 łyżki masła i duszę do miękkości.
Krok 5 - Flaki po lwowsku - szybkowar foto
6
Uduszone dodaję do lekko gotujących się flaków.
Krok 6 - Flaki po lwowsku - szybkowar foto
7
Cebulę kroję w małą cząsteczkę. Dodaję pora pokrojonego w pół-piórka.
Krok 7 - Flaki po lwowsku - szybkowar foto
8
Duszę na 2 łyżkach masła. Podczas duszenia dodaję łyżeczkę startego imbiru.
Krok 8 - Flaki po lwowsku - szybkowar foto
9
Dodaję mąkę i robię białą zasmażkę, którą rozprowadzam wywarem z flaków.
Krok 9 - Flaki po lwowsku - szybkowar foto
10
Następnie zawartość patelni dodaję flaków.
Krok 10 - Flaki po lwowsku - szybkowar foto
11
Na oliwie truflowej rumienię jeszcze bułkę tartą.
Krok 11 - Flaki po lwowsku - szybkowar foto
12
Flaki podaję posypane zarumienioną bułką tartą. Smacznego.
Krok 12 - Flaki po lwowsku - szybkowar foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 06.12.2012 18:09
tak jeszcze nie jadłam :) dużo zdjęć i szczegółowy opis - super :)
Grażyna13 27.07.2012 13:10
Ciekawa wersja :)
Anna169Hosz 13.07.2012 22:41
Świetne.
BernadettaP 22.01.2012 21:14
Z chęcią bym spróbowała :)
Sroczka 22.01.2012 12:29
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak