Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z mięsa żeberkowego

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
sól do smaku
przyprawa do masła do smaku
cebula 1
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
dżem porzeczkowy 2 łyżeczki
mąka pszenna 2 łyżki
wywar warzywny 600 ml
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 4
olej 1 łyżeczka
smalec 1 łyżka
Przyprawa do flaków klasyczna Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z mięsa żeberkowego

Kroki postępowania

1
Żeberka miały sporo mięsa przy kości więc wycinam samo mięso (przy kości też trochę zostawiam - żeberka będą do wykorzystania w innym daniu).
Krok 1 - Sos z mięsa żeberkowego foto
2
Nacieram solą oraz przyprawą do masła. Odstawiam na noc do lodówki.
Krok 2 - Sos z mięsa żeberkowego foto
3
Następnego dnia patelnię grillową smaruję olejem rzepakowym i obsmażam żeberka z dwóch stron.
Krok 3 - Sos z mięsa żeberkowego foto
4
Przekładam do naczynia żaroodpornego i piekę w temperaturze 190°C na rumiano (przez około 60 minut). Następnie mięso kroję na mniejsze kawałki, a na zwykłej patelni rozpuszczam smalec.
Krok 4 - Sos z mięsa żeberkowego foto
5
Rumienię cebulę pokrojoną w kostkę. Przyprawią papryką słodką, mieszam.
Krok 5 - Sos z mięsa żeberkowego foto
6
Wrzucam pokrojone żeberka wraz z wytopionym tłuszczem.
Krok 6 - Sos z mięsa żeberkowego foto
7
Ponownie mieszam i zalewam wywarem warzywnym. Dodaję ziele angielskie, liść laurowy oraz przyprawę do flaków. Duszę na małym ogniu. W międzyczasie chochelką odlewam część sosu do słoika, wsypuję mąkę i dodaję dżem porzeczkowy (może być inny, byle nadał kwaśno-słodkiego smaku). Energicznie potrząsam i wymieszane składniki wlewam do sosu.
Krok 7 - Sos z mięsa żeberkowego foto
8
Mieszam i duszę do odparowanie części sosu. Gdy sos się zagęści gotowe. Podaję z ziemniaczkami. Smacznego.
Krok 8 - Sos z mięsa żeberkowego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 18.03.2013 20:36
pycha ten sosik
leonkot 28.06.2012 19:35
wygląda smakowicie
Miki 07.05.2012 15:28
super
Izabela/bella81 03.02.2012 21:37
super
BernadettaP 22.01.2012 21:14
Pyszny sosik :)
MAR3STA 22.01.2012 15:10
duży +
Sroczka 22.01.2012 12:31
przepyszny
Beatris 22.01.2012 12:16
Aż mi ślinka cieknie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak