Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki mocniej cebulowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 3
flaki 500 g
marchewka 3
seler 1/2
sól do smaku
ziele angielskie 3
Liść laurowy suszony Prymat 2
majeranek 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
mąka pszenna 3 łyżki
smalec 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki mocniej cebulowe

Kroki postępowania

1
Flaki zalewam zimną wodą. Zagotowuję i zmieniam wodę.
Krok 1 - Flaki mocniej cebulowe foto
2
Ten proces powtarzam 2 razy, aż przestaną się szumieć.
Krok 2 - Flaki mocniej cebulowe foto
3
Obrane warzywa zalewam litrem wody i garuję do miękkości około 8 minut.
Krok 3 - Flaki mocniej cebulowe foto
4
Ugotowane kroję w kostkę.
Krok 4 - Flaki mocniej cebulowe foto
5
Zaś powstałym i osolonym wywarem warzywnym zalewam obgotowane flaki. Na małym ogniu flaki gotuję około 2-3 godzin.
Krok 5 - Flaki mocniej cebulowe foto
6
Po pierwszej godzinie do flaków dodaję przyprawy ziołowe.
Krok 6 - Flaki mocniej cebulowe foto
7
Gdy flaki się gotują cebule kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam smalec. Na gorącym tłuszczu rumienię cebulkę.
Krok 7 - Flaki mocniej cebulowe foto
8
Następnie posypuję papryki słodkiej, mieszam.
Krok 8 - Flaki mocniej cebulowe foto
9
Dodaję mąkę. Zwiększam ogień i mieszając podsmażam.
Krok 9 - Flaki mocniej cebulowe foto
10
Zasmażkę rozprowadzam wywarem z gotujących się flaków.
Krok 10 - Flaki mocniej cebulowe foto
11
Po 2 godzinie gotowania się flaków zagęszczam je zasmażką. Chwilę gotuję dodaję pokrojone warzywa. Podaję z pieczywem. Smacznego.
Krok 11 - Flaki mocniej cebulowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

David 20.04.2013 12:52
smaczna zupa, dla mnie musi być bardzo pikantna
BernadettaP 03.02.2012 07:26
Ciekawe :)
MAR3STA 22.01.2012 15:13
smaczne i od początku własnej roboty
Sroczka 22.01.2012 12:32
takie też lubię
Beatris 22.01.2012 12:19
Flaki to jedna z nielicznych potraw, którą wolę kupić gotową. Przeraża mnie ich przygotowanie. Chociaż Twój przepis wydaje się bardzo prosty.
gosia47-47 21.01.2012 20:54
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak