Sposób przygotowania

Ciasto:
225 g herbatników,
łyżka kakao,
4 łyżki margaryny

Nadzienie:
3 żółtka,
4 łyżki cukru,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
600ml mleka,
100g mlecznej czekolady.

Beza:
3 białka,
100g cukru,
3/4 łyżeczki esencji waniliowej.

1. Ciastka przełożyć do foliowej torebki i zmiażdżyć za pomocą wałka. Masło stopić, dodać kakao i pokruszone herbatniki. Masą wyłożyć formę do tarty o średnicy 27 cm.
2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąki, utrzeć na gładką pastę. W razie potrzeby dolać troszkę mleka. Resztę mleka zagotować, powoli wlewać żółtka z mąką, mieszać, aż zgęstnieje. Dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego ropzuszczenia. Przelać na gotowy spód z ciastek.
3. Białka ubić z cukrem, na koniec dodać esencję. Bezę rozsmarować na nadzieniu, formując łyżką fantazyjne kształty. Piec 30 min w temp. 160st.

Komentarze

  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    wygląda świetnie
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Mmmm, Czekoladko ciasto jak marzenie.
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Jak zawsze piękne i pyszne :)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    wspaniale wygląda, pyszny pomysł
  • 1
    original
    Opublikowano

    zolzica

    ostatnio chodzą za mną bezy :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Maniek2

    ale pysznie wygląda
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    wygląda imponująco
  • 1
    original
    Opublikowano

    Malgorzata549

    prezentuje się zachęcająco

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !