Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe Błota Missisipi

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada
śmietana
Ciasto:

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe Błota Missisipi

Ciasto:
225 g mąki pszennej,
2 łyżki kakao,
150 g margaryny,
2 łyżki cukru,
1/4 szkl. przegotowanej zimnej wody.

Nadzienie:
175 g masła,
350 g cukru,
4 jajka,
4 łyżki kakao,
150 g półsłodkiej czekolady,
300 ml śmietany 12%,
łyżeczka esencji czekoladowej.

Dekoracja:
330 g kremówki,
2 łyżki pudru.

1. Ze składników zagnieść ciasto. Zawinąc w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 15 min. Następnie rozwałkować i wyłożyć na lekko natłuszczoną formę do tarty o śr. 27cm. Przykryć pergaminem, obciążyć i piec 10 min w temp. 190st. Następnie zdjąć papier i piec jeszcze 10 min w temp. 160st.
2. Masło utrzeć z cukrem, dodać lekko rozmącone jajka oraz przesiane kakao. Czekoladę stopić, wlać do masy jajecznej razem ze śmietaną oraz esencją. Dokładnie ubić. Przelać na gotowy spód. Piec 45 min w temp. 160st. Przestudzić.
3. Kremówkę ubić z pudrem, wyłożyć na zimną tartę. Udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 07.10.2013 23:48
fajna nazwa i fajny przepis
caralajna 17.11.2012 12:43
fajna nazwa dla tego pysznego ciasta :)
Agnieszka107 26.04.2012 18:03
Jaka nazwa :)
tomek18 09.03.2012 13:50
wspaniałe
owca441 21.01.2012 19:17
rewelcyjne, szkoda że nie mogę skosztować takiego błotka
owca441 21.01.2012 19:17
rewelcyjne, szkoda że nie mogę skosztować takiego błotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak