Sposób przygotowania

Ciasto:
225 g mąki pszennej,
2 łyżki kakao,
150 g margaryny,
2 łyżki cukru,
1/4 szkl. przegotowanej zimnej wody.

Nadzienie:
175 g masła,
350 g cukru,
4 jajka,
4 łyżki kakao,
150 g półsłodkiej czekolady,
300 ml śmietany 12%,
łyżeczka esencji czekoladowej.

Dekoracja:
330 g kremówki,
2 łyżki pudru.

1. Ze składników zagnieść ciasto. Zawinąc w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 15 min. Następnie rozwałkować i wyłożyć na lekko natłuszczoną formę do tarty o śr. 27cm. Przykryć pergaminem, obciążyć i piec 10 min w temp. 190st. Następnie zdjąć papier i piec jeszcze 10 min w temp. 160st.
2. Masło utrzeć z cukrem, dodać lekko rozmącone jajka oraz przesiane kakao. Czekoladę stopić, wlać do masy jajecznej razem ze śmietaną oraz esencją. Dokładnie ubić. Przelać na gotowy spód. Piec 45 min w temp. 160st. Przestudzić.
3. Kremówkę ubić z pudrem, wyłożyć na zimną tartę. Udekorować.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    owca441

    rewelcyjne, szkoda że nie mogę skosztować takiego błotka
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    owca441

    rewelcyjne, szkoda że nie mogę skosztować takiego błotka
  • 1
    original
    Opublikowano

    tomek18

    wspaniałe
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka107

    Jaka nazwa :)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    fajna nazwa dla tego pysznego ciasta :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    fajna nazwa i fajny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !