Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z ostrym farszem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
drożdże 25 g
cukier 1,5 łyżeczki
jajko 2
masło 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
Nadzienie:
kiełbasa 25 dag
cebula
czosnek 1 ząbek
posiekana natka 1 łyżka
olej
przyprawa do kebaba
woda letnia 3/4 szklanki
oregano 1 łyżeczka
papryka czerwona 1 strąk

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z ostrym farszem

Do wody dodać cukier i drożdże oraz łyżkę mąki. Wymieszać, odstawić na 10 minut. Następnie pracujące drożdże wlać do mąki, dodać sól, 1 jajko, oregano i stopione masło. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Ponownie zagnieść. Na oleju przysmażyć posiekaną cebulę, pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę i paprykę. Dodać roztarty czosnek, przyprawić przyprawą do kebaba i ostrą papryką. Przestudzić. Dodać natkę. Ciasto rozwałkować, kubkiem wyciąć parzystą liczbę krążków. Na połowie krążków ułożyć po porcji nadzienia. Przykryć resztą krążków. Zalepić brzegi, formując okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Posmarować drugim rozkłóconym jajkiem, posypać przyprawą do kebaba. Piec w temp. 190 stopni ok. 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak