Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizzerinki z pomidorami, mozzarellą i oliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 40 dag
żółtko jajek
pomidory 6
czosnek 1 ząbek
sól
oliwa 5 łyżek
mozzarella 40 dag
tymianek 8 gałązek
pieprz
sól
czarne oliwki 8 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pizzerinki z pomidorami, mozzarellą i oliwkami

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plastry, usuwając nasiona i szypułki. Obrać czosnek, posiekać drobno i widelcem rozetrzeć go z odrobiną soli. Dodać do tego 2 łyżki oliwy. Mozzarellę pokroić w plastry. Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku ok. 10cm. Rozłożyć na blasze i posmarować brzegi żółtkiem jajka, a środek oliwą z czosnkiem i solą. Na cieście poukładać pomidory, oliwki i mozzarellę. Posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Na koniec skropić całość kilkoma kroplami oliwy i wstawić do piekarnika na 30 minut. Posypać świeżą bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 06.07.2012 11:22
fajne
Betka 27.04.2012 11:28
super! Podoba mi się;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak