Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 1 szklanka
bulion drobiowy 1 litr
marchewka 2 sztuki
pietruszka korzeń 1 sztuka
por 10 dkg
ziemniaki 5 średnich sztuk
wędzonka 10 dkg
Majeranek suszony Prymat 3 łyżki
przyprawa uniwersalna wg uznania
mąka 1 czubata łyżka
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolowa

Kroki postępowania

1
Fasolę zalać wodą i odstawić na min. 12 godzin. po tym czasie ją odcedzić. Fasolę zalać bulionem, dodać do niej dowolną wędzonkę (im mocniej mięso przywędzone, tym lepiej), obrane i pokrojone w półplasterki marchewki i pietruszkę, pokrojonego w półplasterki pora. Gotować tak długo, aż fasola będzie miękka.
Krok 1 - Fasolowa foto
2
Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i majeranek. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 2 - Fasolowa foto
3
Mąkę lekko podsmażyć na oleju. Wlać do niej pół szklanki zimnej wody, rozmieszać. Dolać 2-3 chochle zupy, wymieszać. Zagęścić tym zupę.
Krok 3 - Fasolowa foto
4
Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Krok 4 - Fasolowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 02.12.2012 15:08
tak przygotowana fasolowa jest znakomita. Różnorodność użytych warzyw i dodatków gwarantuje bogactwo smaku zupy
Weronika_eM 28.01.2012 21:40
pycha
BernadettaP 21.01.2012 16:41
Tez musze ugotowac!
anemon 21.01.2012 13:26
Bardzo apetyczna jest Twoja fasolowa, że będę musiała ugotować, bo tak dawno jej nie jadłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak