Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki mojej mamy

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 4 szt
sól szczypta
cukier waniliowy 1 opakowanie
gęsta śmietana 7 łyżek
ocet 2 łyśki
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki mojej mamy

Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, cukier, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w chłodnym miejscu na ok 1 godzinę, po czym rozwałkowujemy cienko bez posypywania mąką i formujemy faworki. Następnie smażymy na głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dagmara020 20.09.2012 19:27
oj jak dawno nie jadłam
janek64 28.05.2012 14:01
Jakie smakowite :)
treonina 21.01.2012 14:23
chętnie bym takie zjadła
czekoladka_m 21.01.2012 14:09
Ja w zeszłym tyg piekłam oponki, ale na faworki chętnie się wproszę:):)
octo 21.01.2012 13:22
jak ja dawno nie jadłam faworkow:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak