Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste bułeczki z czosnkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szkl
drożdże 3 dag
jajko 3 szt
oliwa 4 łyżki
mleko 200 ml
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
czosnek 5 ząbków
suszone pomidory z kolendrą 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste bułeczki z czosnkiem

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem z dodatkiem cukru i 1 szkl mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie do miski wsypać pozostałą mąkę, wbić 2 jajka, dodać sól, olej, wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę. Szklanką odcinać po kawałku ciasta, rękami formować bułeczki, ułożyć na przygotowanej blaszce. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Gdy bułki podrosną naciąć nożem. W nacięcia nałożyć przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszany z suszonymi pomidorami z kolendrą. Posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 20-25 minut w temp 175-180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 15.04.2013 23:52
fantastyczne bułeczki
pycia9 22.12.2012 23:11
Pycha
novita23 12.05.2012 19:45
ciekawe
magdziorka6 05.02.2012 19:18
ciekawy przepis
caralajna 21.01.2012 22:48
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak