Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki śmietankowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200g
masło 100g
śmietana kwaśna 4 łyżki
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 op
śmietana 30% 1 szklanka
mąka 1 łyżka
żółtko jajek 3
cukier 3 łyżki
aromat waniliowy kilka kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki śmietankowe

Z mąki, masła, 2 łyżek cukru, kwaśnej smietany i cukru waniliowego szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i wstawić na 1 godz, do lodówki.
1 łyżkę maki wymieszać z żółtkami, śmietaną 30% i olejkiem waniliowym.Podgrzewać w rondelku na parze ciągle ubijając, az do zgęstnienia. Ostudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, cienko rozwałkować i wylepić nim natłuszczone foremki do babeczek.Do środka nałożyć trochę kremu i przykryć plasterkiem ciasta(ja wycinałam gwiazdki i serduszka i nimi przykrywałam).
Piec w temp 180 stopni do zarumienienia(ok 20-25 min).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 21.08.2013 11:25
Bardzo fajne ciasteczka
treonina 03.02.2013 14:27
super
Ewaaa 21.01.2012 20:15
Idealne na walentynki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak