Sposób przygotowania

Na wstępie obieramy ziemniaki, dokładnie je myjemy i kroimy w plasterki grubości ok. 3-4mm. Tak pokrojone ziemniaki lekko podsmażamy na patelni z dodatkiem tłuszczu. Następnie gdy wszystkie plasterki lekko przesmażymy, przekładamy je do miseczki. Na tej samej patelni smażymy obraną ze skórki i pokrojoną w półksiężyce cebulę. Następnie cebulę przekładamy do miseczki i na tej samej patelni lekko przesmażamy kiełbasę pokrojoną w plasterki grubości ok. 3-4mm. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, następnie wykładamy całą cebulę, następnie na cebulę całą kiełbasę, którą następnie przykrywamy drugą warstwą ziemniaków. Ziemniaki leciutko oprószamy solą i pieprzem. Do wysokiego naczynia wlewamy 300ml wody, następnie dodajemy pomysł na Ratatuj, dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, szczyptę tymianku, pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku, szczyptę oregano, dokładnie mieszamy i zalewamy zapiekankę. Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30-35 minut. Na 10 minut przed końcem zapiekania układamy plasterki sera wędzonego.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    poproszę porcyjkę:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    super
  • 2
    kucharka
    Opublikowano

    Justyna37

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    kate.500

    apetyczna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !