Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z szynką i cykorią

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cykoria 4 kolby
kostka rosołowa
szynka gotowana 4 plastry
żółty ser 4 plastry
mleko 1 szklanka
śmietana 1 szklanka
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
natka pietruszki
cukier
sok z cytryny
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z szynką i cykorią

Cykorie włożyć do wody z sokiem z cytryny oraz odrobiną cukru, gotować ok. 10 minut, dobrze osączyć. W rondelku z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę. Dodać pokruszoną kostkę rosołową, mieszając powoli dolewać szklankę wody, następnie mleko i śmietanę. Stale mieszając, sos zagotować. Przyprawić. Trochę sosu wlać na dno naczynia żaroodpornego. Ułożyć kolby cykorii (każdą wcześniej owinąć plastrem szynki i sera). Zalać pozostałym sosem. Zapiekać ok. 30 minut w temp. 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak