Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z dyniowym puree i pikantną salsą

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
masło klarowane 1 łyżka
sól do smaku
dynia 1 kilogram
papryczka chilli 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
Kmin rzymski mielony Prymat 1/4 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
kolendra posiekana 1 łyżka
orzeszki piniowe 2 łyżki
świeży majeranek do dekoracji
bulion 2,5 szklanki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1/4 łyżeczki
tymianek 1/2 łyżeczki
papryka czerwona 1 sztuka
ryż długoziarnisty 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z dyniowym puree i pikantną salsą

Kroki postępowania

1
Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję bardzo drobno posiekaną cebulę i smażę, aż do zeszklenia. Dodaję wypłukany i starannie osączony ryż. Smażę mieszając około 5 minut. Następnie wlewam dwie szklanki gorącego bulionu, solę do smaku i gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
Obraną i pokrojoną w grubą kostkę dynię wkładam do garnka z grubym dnem, wlewam pół szklanki bulionu. Dodaję pół oczyszczonej z ziaren ostrej papryczki i gotuję pod przykryciem. Gdy dynia jest miękka dodaję posiekany czosnek, zdejmuję pokrywkę i gotuję na małym ogniu, aż wyparuje cały płyn. Przestudzoną dynię miksuję blenderem, wcześniej wyjmując papryczkę, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - Ryż z dyniowym puree i pikantną salsą foto
2
SALSA: na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję drobno pokrojone papryki i przez chwilę smażę.
Krok 2 - Ryż z dyniowym puree i pikantną salsą foto
3
Dodaję posiekany czosnek oraz przyprawy i duszę około 3 minuty. Zdejmuję z ognia, doprawiam do smaku solą i mieszam z posiekaną kolendrą.
Krok 3 - Ryż z dyniowym puree i pikantną salsą foto
4
WYKONANIE: w jednej foremce z odpinaną obręczą lub za pomocą pierścieni do przystawek na dnie układam dyniowe puree, ryż i na wierzchu warstwę pikantnej salsy. Całość posypuję uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.
Krok 4 - Ryż z dyniowym puree i pikantną salsą foto
5
*dałam mieszankę ryżu basmati, brązowego i dzikiego.
**bulion z mieszanki warzyw długo gotowany na wolnym ogniu .
Krok 5 - Ryż z dyniowym puree i pikantną salsą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 15.02.2016 09:01
Zachęca do zjedzenia.....
dorota20w 08.10.2014 10:51
ciekawy przepis
Mel Kimbra 19.09.2014 10:55
spróbuję na pewno.
ben-ka 19.09.2014 10:37
Bardzo ładnie to podałaś,apetycznie!
Helena63 13.09.2014 08:20
szkoda że nie mam dyni bo pewnie bym zrobiła
as28 11.09.2014 20:30
pięknie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje
mrtikraj 05.09.2014 01:33
Niesamowicie zakomponowane! :)
Alex_M 28.02.2014 13:08
wspaniałe danie :)
Beata23 17.01.2014 10:04
pyszna kolacja
barbara11561 14.03.2013 22:53
rewelacyjnie wygląda:)
SmacznaPyza 01.01.2013 14:56
ciekawe i bardzo ładnie podane
alaaa 07.11.2012 18:56
wygląda rewelacyjnie,,,
anemon 26.10.2012 13:18
Jeszcze 3 lata temu dynia nie istniała w mojej kuchni, jak raz spróbowałam to też bardzo mi posmakowała i teraz już dość często coś z niej gotuję.
caralajna 26.10.2012 06:28
bardzo ładnie to wygląda, super pomysł na podanie ryżu, zauważyłam że masz wiele ciekawych przepisów z dynią, którą uwielbiam :)
Katarzyna59 21.08.2012 19:59
apetyczne
smile 03.07.2012 19:26
slicznie wygląda=)
misia53 17.03.2012 12:34
niczym torcik takie danie , zjem na zimno na sniadanie
Dorota59 19.02.2012 10:29
śliczne
Grazyna0211 15.02.2012 10:01
super wygląda rewejacyjnie!
anemon 26.01.2012 07:34
Dzi?kuj?.
ben-ka 24.01.2012 09:42
Iza ma racj? mnie te? si? bardzo podoba.
IZABELA29 22.01.2012 09:39
świetnie to wyglada
Weronika_eM 21.01.2012 21:38
pycha
Beatris 21.01.2012 12:20
Już sam wygląd zachęca do jedzenia.
anemon 21.01.2012 08:17
Sylwia, tak na zimno.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak