Sposób przygotowania

Pory dokładnie umyć. Odciąć zielone części i piętki. Z każdego pora ukroi kilka cieniutkich plasterków, odłożyć. Pory ułożyć w garnku, posypać łyżeczką soli, zalać wrzącą wodą. Gotować na małym ogniu 4 minuty. Pory wyjąć, osączyć na sicie, lekko ostudzić. Każdy por przekroić w poprzek na 3 części. Na dnie żaroodpornej formy rozłożyć wiórki z połowy masła. Każdy kawałek pora ciasno owinąć plasterkiem szynki. Pakieciki ułożyć obok siebie w formie. Oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozłożyć wiórki z reszty masła. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z odłożonymi plasterkami porów. Posypać zapiekanką. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni C.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !